Ginko

(Ginko biloba)

Carstvo: Plantae

Koljeno:

Razred: Ginkgoopsida

Red: Ginkgoales

Porodica: Ginkgoaceae

Rod: Ginkgo

Vrsta: Ginkgo biloba

KARAKTERISTIKE

Ginko (Ginkgo biloba) je listopadno drvo. Stablo doseže visinu oko 35 metara, a promjer debla preko 2 metra. Krošnja je čunjastog oblika, a grane rastu često uspravno. Muška stabla su više vitka dok ženska imaju širu krošnju. Kora je siva do tamnosmeđa, ispucana je i u slojevima duboko izbrazdana.

Listovi su zeleni, lepezastog oblika, podijeljeni na simetrične polovice, cjelovitog ruba, široki 5-8 centimetara, a nalaze se na peteljci dugoj do 7 centimetara. Spiralno su smješteni na granama. Listovi u jesen poprime žutu boju prije nego otpadnu.

Ginko je dvodomna biljka te razlikujemo muško i žensko stablo. Muški cvjetovi se nalaze na visećim cvatovima dugim 2-3 cm, a ženski cvjetovi su na dršci. Oprašuje se vjetrom. Plodovi su okrugli, veličine ploda šljive i unutar mesnatog, srebrnastog ovoja sadrže sjemenku. U jesen se oko ženskih stabala širi neugodan miris zbog plodova koji dozrijevaju.

STANIŠTE

Rastao je u Kini još prije više od 270 milijuna godine, a početkom 18. stoljeća je donesen u Europu i danas se može naći u mnogim gradskim parkovima perivojima, alejama i duž cesta. Voli sunčan položaj i podnosi niske temperature do -25°C te je otporan na bolesti i insekte, suše i mraz. Ne smetaju mu gradska onečišćenja i smog.

LJEKOVITOST

Već više od 4000 godina se list upotrebljava za liječenje zaboravljivosti kod starih osoba jer poboljšava cirkulaciju.

Jezgra koštice se konzumira kao tradicionalni specijalitet u zemljama dalekog Istoka. 

kora ginka
list ginka