Lipa

(Tilia L.)

Carstvo: Plantae

Koljeno: Tracheophyta

Razred: Magnolopsida

Red: Malvales

Porodica: Malvaceae

Rod: Tilia

Vrsta: Tilia L.

KARAKTERISTIKE

Lipa (Tilia L.) je listopadno drvo čija stabla mogu narasti do 40 metara te tvore pravilnu i široku krošnju. Listovi su srcolikog oblika. Korijenski sustav je dubok.

Cvjetovi su dvospolni, pravilni, žuti, skupljeni u paštitaste cvatove. Vrlo su mirisni te time privlače kukce koji ih oprašuju. Zaštićeni su jednim pricvjetnim uskim i dugim listom koji plodićima pomaže da se lako rasprostrane vjetrom. Poput propelera helikoptera plodići se okreću zrakom i nošeni vjetrom lebde zrakom. Razmnožava se sjemenom i na vegetativan način.

STANIŠTE

U prirodi često raste u listopadnim šumama, ali se često sade u parkovima ili gradskim drvoredima. Lipa je rasprostranjena kod nas i po ostalim zemljama Europe te na području Azije.

LJEKOVITOST

Lipa je odlična medonosna biljka te se lipov med vrlo cijeni zbog svoje ljekovitosti. Cvijet lipe sadrži željezo, kalcij, vitamin C, tanin, sol mangana i eterična ulja. Lipa ima zaista široki spektar zdravstvenih vrijednosti. Čaj od cvjetova lipe izaziva znojenje, potiče mokrenje te se preporučuje kod prehlade i gripe. Djeluje sedativno i uspavljujuće no nije ga dobro previše piti jer jer u prevelikim količinama djeluje nepovoljno na rad srca.

UPORABA

Drvo lipe je meko i lako se obrađuje.

Stari Slaveni su smatrali da grom nikada ne udara u lipu te im je bila simbol svetog stabla.